Meest gestelde vragen coronavaccinatie

  1. Ik wil niet het AstraZeneca vaccin, kan ik een ander vaccin krijgen?
  2. Ik wil graag de 2e toediening eerder dan 12 weken krijgen, kan dit?
  3. Ik heb Corona gehad, hoef ik dan maar 1 toediening?
  4. Komen er nog meer vaccinatie rondes?
  5. Ik heb mijn uitnodiging nog niet gehad.
  6. Ik heb hulp nodig bij het inplannen van een afspraak op www.vaccinatieplanner.nl
  7. Ik gebruik bloedverdunners, moet ik daar rekening mee houden?
  8. Waar moet ik op letten als ik vermoed (ernstige) bijwerkingen van het AstraZeneca-vaccin te krijgen?
  9. Ik ben onder de 60 jaar, maar wil toch heel graag gevaccineerd worden met AstraZeneca.
  10. Ik wil graag op de spillagelijst/reservelijst.

Ik wil niet het AstraZeneca vaccin, kan ik een ander vaccin krijgen?

Huisartsen krijgen nu geen ander vaccin geleverd dan AstraZeneca. Wij kunnen daar als praktijk geen keuze in maken. U besluit zelf of u gebruik maakt van het AstraZeneca vaccin dat u nu wordt aangeboden. Als u hier vanaf ziet, kunt u op dit moment geen ander vaccin krijgen. Hoe dit in de toekomst zal gaan, is op dit moment nog onbekend.

Lees hier alles over AstraZeneca.

Ik wil graag de 2e toediening eerder dan 12 weken krijgen, kan dit?

Het advies dat we als huisartsen krijgen, is om de tweede vaccinatie na 12 weken te geven. Op die manier kunnen namelijk zoveel mogelijk mensen hun eerste vaccin snel krijgen. Wij krijgen de vaccins voor de tweede ronde pas kort voor 6 juli geleverd. Eerder het tweede vaccin geven, is daarom helaas niet mogelijk.

Ik heb Corona gehad, hoef ik dan maar 1 toediening?

Sinds kort wordt mensen die het afgelopen half jaar corona hebben doorgemaakt, geadviseerd zich 1 keer te laten vaccineren in plaats van 2 keer. Welk vaccin het betreft, maakt daarbij niet uit. Wij adviseren u tegen de tijd dat het tweede vaccin gegeven wordt, na te gaan of het bovenstaande advies van eenmalig vaccineren dan nog steeds geldt.

Komen er nog meer vaccinatie rondes?

Op dit moment weten wij nog niet hoeveel rondes hierna nog zullen volgen of welke doelgroepen wij namens het RIVM gaan prikken.

Ik heb mijn uitnodiging nog niet gehad.

Valt u in de doelgroep, dan verzoeken wij u om de postbezorging van donderdag 8 april af te wachten. Zit hier uw uitnodiging niet bij, vul dan het formulier in en wij zullen uw uitnodigingsbrief na sturen.

Ik heb hulp nodig bij het inplannen van een afspraak op www.vaccinatieplanner.nl

Lukt het niet om online een afspraak in te plannen, vul dan het formulier in en wij zullen contact met u opnemen.

Ik gebruik bloedverdunners, moet ik daar rekening mee houden?

Dat hangt af van het medicijn dat u gebruikt:
 
Acetylsalicylzuur, Carbasalaatcalcium, Clopidogrel, Ticagrelor:
Geen speciale maatregelen nodig.
 
DOACs:
Rivaroxaban (Xarelto), Dabigatran (Pradaxa), Apixaban (Eliquis), Endoxaban (Lixiana):  
Als het mogelijk is, plant u de vaccinatie minstens 6 uur na inname van uw medicijn. Langer ertussen (tot 12 uur) is nog beter. Is uw vaccinatie in de ochtend gepland en slikt u één keer per dag in de ochtend uw bloedverdunner, dan kunt u deze eenmalig later op de dag slikken.
Lukt het u niet om het tijdstip van inname aan te passen, dan mag u toch gevaccineerd worden. U moet dan zelf 10 minuten de prikplek op uw arm afdrukken zonder wrijven.
 
Acenocoumarol, Fenprocoumon:
Uw INR moet de dag voor of de dag van de vaccinatie gecontroleerd zijn. Als deze 3,5 of hoger is, mag u NIET gevaccineerd worden
Is uw INR 3,5 of lager dan INR < 3,5: vaccineren mag, u moet wel zelf 10 minuten de prikplek op uw arm afdrukken zonder wrijven.

Waar moet ik op letten als ik vermoed (ernstige) bijwerkingen van het AstraZeneca-vaccin te krijgen?

Trombose samen met te weinig bloedplaatjes kan komen door het vaccin van AstraZeneca. De kans hierop is zeer klein. 

U kunt hier meer over nalezen op de website van de huisartsenvereniging. U vindt hier ook op terug welke klachten op deze zeldzame ernstige bijwerking kunnen wijzen: Thuisarts.nl

Ik ben onder de 60 jaar maar wil toch met AstraZeneca gevaccineerd worden.

Volgens de huidige richtlijnen mogen huisartsen mensen onder de 60 niet vaccineren met het AstraZeneca-vaccin, ook niet als zij dat zelf graag willen en daar verantwoordelijkheid voor willen nemen. We houden geen reservelijst bij van mensen onder de 60 jaar die toch AstraZeneca willen.

Ik wil graag op de spillage/reservelijst.

Huisartsen hebben alleen het AstraZeneca vaccin gehad met als leeftijdsdoelgroep 60-65 jaar. Mensen onder de 60 jaar mogen niet gevaccineerd worden met AstraZeneca. Reserve vaccins worden nu ingezet om iedereen van die leeftijdsgroep die de 1e toediening heeft gemist, alsnog te vaccineren met AstraZeneca. Hierna hebben wij geen vaccins meer over.

Staat uw vraag er niet bij, gebruik dan onderstaand formulier.

[[[["field69","equal_to","Ik wil geen vaccinatie en wil niet meer opgeroepen worden."]],[["show_fields","field74"],["show_fields","field70,field52"]],"and"],[[["field69","equal_to","Ik kon op 13 april niet komen."]],[["show_fields","field74"],["show_fields","field70,field52"]],"and"],[[["field69","equal_to","Ik heb een andere vraag."]],[["show_fields","field62,field52"]],"and"],[[["field69","equal_to","Ik heb mijn uitnodiging nog niet ontvangen."]],[["show_fields","field76,field70,field73,field74,field67,field52"]],"and"]]
1 Step 1

Invulformulier Corona vaccinatie

Gebruik dit formulier om een vraag te stellen om of u af te melden. We proberen zo snel mogelijk binnen 3 werkdagen antwoord te geven.

Gebruik geen privacy gevoelige gegevens.
Onderwerpkies
keyboard_arrow_leftPrevious
Nextkeyboard_arrow_right
FormCraft - WordPress form builder

Het is erg druk aan de telefoon en balie. De wachttijd is soms lang. Probeer waar mogelijk om online een afspraak te maken of een vraag te stellen aan uw huisarts. Dit doet u heel eenvoudig via MijnGezondheid.net of de MedGemak app. Dank u voor uw medewerking.